KGG - KOLBOTN GARASJE GALLERI

Marianne Tjønn

Tekst-illusjon 2023
Fredag 2. juni, kl. 17:00-19:00


KGG har gleden av å presentere kunstneren Marianne Tjønn, en nestor innen Norsk tekstilkunst. Til KGG kommer hun med utstillingen “Tekst-illusjon 2023»”, en utstilling spesielt tilpasset de slitte betongveggene i galleriet på Kolbotn. Utstillingen åpner og er åpen fredag 2. juni 2023, fra kl. 17.00 til ca 22.00. One night only. Velkommen!

“Vanligvis vever jeg den enkleste form for veving,- en over og en under. Jeg vever et lerret som jeg tegner på. I disse arbeidene har jeg trødd tilfeldig; på en trøe, to trøer samtidig, i symmetri og asymmetri, i takt og utakt, heller fritakt eller rubato om du vil. Er det håp?

I en flatvev er det trøer (pedaler) som sammen med treing av trådene i hovlene på skaftene og i skjea, som bestemmer mønsteret i tekstilen. Og selvsagt hvordan veveren trør. De siste års arbeider har handlet om urettferdighet,- et vidt begrep, som både kan være abstrakt og konkret. Det er uro.

Det er det jeg har tatt fatt på, og metoden for trøingen blir et verktøy for situasjonen vi lever i. Trøingen gjøres på intuisjon og er uberegnelig. Men sammen med veven blir det noe konkret. Resultatet av de vevde tekst-illusjonene fremstår som noe annet enn hva jeg har sett tidligere. Kanskje de åpner for flere tolkninger.

Hvert stykke har et format som ligner et liggende A4 ark. Jeg tenkte i løpet av vev prosessen at når jeg tar tekstilen ut av veven og ser stedet der arbeidet skal vises, da kommer det en løsning for hvordan arbeidet kan presenteres. Det er vakre og slitte betongvegger i KGG. Man kan se skjønnhet og fryktelighet i alt. Veggen med den mest urolige flaten dekkes med en transparent tekstil hvor de 21 tekst-illusjonene syes på, slik at selve veggen får en betydning sammen med arbeidet. Rommet for øvrig blir til mens jeg monterer. Kanskje flere tekst-illusjoner, vevbrev, foto og tegninger. Tiden og KGG vil vise dette 02.06.23.”

Marianne Tjønn (1955) er en norsk tekstilkunstner. Hun arbeider med en rekke forskjellige teknikker og er brukt i både offentlige og private utsmykninger. Tjønn har diplom fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1980–1984). Siden slutten av 1980-årene har Tjønn utført flere offentlige utsmykninger, deriblant for Orkla Foods (1996) og Lyngbakken bo- og behandlingssenter i Skien (2013/2014). Marianne Tjønn har undervist og vært sensor ved flere skoler. Hun var professor på Tekstilavdelingen ved Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for visuell kunst, i to perioder, fra 1996 til 2002 og fra 2002 til 2008. I tillegg har hun hatt mange fagpolitiske verv. Hun er kjøpt inn av blant annet Nasjonalmuseet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.