KGG - KOLBOTN GARASJE GALLERI

Lise Bjørne Linnert

Ni En More – Wear The Fight
fredag 19. juni 2020, kl. 19:00

KGG har gleden av å presentere kunstneren Lise Bjørne Linnert og prosjektet NI EN MORE – WEAR THE FIGHT fredag 19. juni 2020. Se og prøv de vakre plaggene og hør mer om prosjektet. Lørdag 20 juni arrangeres plantefargeworkshop med kunstneren i galleriet (egen påmelding).

NI EN MORE er et sosialt innovasjonsprosjekt som fusjonerer politisk aktivisme, mote og kunst. I 2017 satte kunstnerne Lise Bjørne Linnert (Oslo, Norge), Jane Terrazas (Juárez, Mexico), sammen med menneskerettighetsaktivisten Veronica Corchado (Juárez, Mexico) opp en liten systue. Her får kvinner fra de mest voldsutsatte og marginaliserte områdene i byen opplæring og jobb. Prosjektets hovedmål er at kvinnene blir økonomisk selvstendige, bygger opp selvtillit og kunnskap slik at de kan ta selvstendige valg, kjenne på trygghet og vite at om de slutter hos NI EN MORE, har de personlige ressurser og kunnskap som gjør at de vil klare seg. Deres utvikling vil få betydning for barna og omgivelsene, og slik vil det å hjelpe noen, spre seg til å hjelpe flere. Plaggene NI EN MORE lager er unike, farget en og en med blomster, planter, og urter fra området. Med fokus på økologi og gjenbruk transformeres visne blomster og overskuddsmateriale fra matlaging, som avkok fra svarte bønner, skall og kjerner, til fantastiske farger og avtrykk. Plaggene selges internasjonalt og alt overskudd går til å bygge opp systua og læresenteret.

NI EN MORE er ikke et motemerke som lager nye modeller hver sesong. Deres drøm er at det de lager blir et ikon for kamp for rettferdighet og avskaffelse av vold. At folk henger plaggene opp på veggen når de ikke bruker dem lenger. 8 mars i år nådde de en milepæl. Da ble deres andre studio åpnet i hjerte av Raramuri folket

(urbefolkningen nord i Mexico). Tre kvinner lært opp av NI EN MORE, vil lede og lære bort sine kunnskaper til nye kvinner. Å åpne studioet i dette området betyr at det skapes muligheter for en urbefolkningsgruppe som i generasjoner har lidd på grunn av diskriminering og berøvelse av land og muligheter. Det er første gang at et initiativ som dette skjer i området.

Hvorfor Ciudad Juárez? Ciudad Juárez grenser til den amerikanske byen El Paso. Gjennom byen smugles årlig tonnevis med narkotika til USA. Narkotika som kartellene styrer. De kriger og et menneskeliv betyr lite. Ordet Femicides - drept fordi du er kvinne, oppstod i Juárez. Den systematiske volden mot kvinner har vart i mer enn 30 år. Selv om ofrene kommer fra alle samfunnslag, er hovedgruppen fattige kvinner, sårbare nettopp på grunn av sin sosio-økonomiske tilstand, etnisitet og opprinnelse. Disse kvinnene og deres familier er ikke ofre, men hardtarbeidende mennesker som protesterer, kjemper og støtter hverandre i kampen for endring. NI EN MORE kan ikke løse de systemiske sosiale problemene og volden, men de kan skape bedre forutsetninger for utvikling og endring. Kvinners økonomiske uavhengighet er første steg mot frihet, beslutningsvalg og hjelp til å møte utfordringene relatert til overgrep og vold.Lise Bjørne Linnert (født 1964) arbeider tverrfaglig, og hennes konseptuelle og prosessbaserte prosjekter har et politisk og sosialt utgangspunkt. Humanisme og menneskerettigheter er grunntemaene i hennes aktivistiske praksis. Prosjektene er gjerne basert på publikums deltagelse og engasjement. Linnert er interessert i å arbeide utenfor utstillingsrommet, og inkludere grupper som ellers sjelden er i kontakt med kunstscenen. Tidsspennet er essensielt for henne, og prosjektene kan vare i flere år eller være uten sluttdato.

Arbeidene hennes har vært vist ved institusjoner som Women Museum, Mexico By, FN Høykommissær for Menneskerettigheters kontor I Mexico By, Juarez Contempoprary i Juarez, Mexico, Rubin Centre for Contemporary Art i El Paso, The Station Museum of Contemporary Art i Houston, USA, Stenersen museet i Oslo, Nordenfjeldske Kunstindustri Museum, Trondheim, Norge, Pallant House Gallery i Chichester, England, Charlottenborg Kunsthal i København, Danmark, VISUAL Centre for Contemporary Art i Irland og Musée Bernadotte i Pau, Frankrike.


www.lisebjorne.com
www.nienmore.com