KGG - KOLBOTN GARASJE GALLERI

Harald Lyche

In The Darkest Hour
Fredag 7. oktober, kl. 19:00 - 22:00

KGG har gleden av å presentere kunstneren Harald Lyche fra Oslo. På KGG vil han vise utstillingen «IN THE DARKEST HOUR». Utstillingen åpner og er åpen fredag 7. oktober 2022, fra kl 19:00 til ca 22:00. One night only. Velkommen!

Lyche arbeider hovedsakelig med maleri, olje på lin, og forsøker å arbeide med det poetiske, få frem en fortelling i maleriet som gjerne også er åpen for betrakterens blikk og egen tolkning. Betrakterens med-diktning så å si. Når fortellingen kommer inn i verket, kommer også tidsløpet inn og de forskjellige elementer kan forbinde seg med hverandre på mange forskjellige vis. Ettersom vi selv skifter sinn, tanke og følelser. Ja, kanskje også påvirket av lysets stadige endringer både i farge, temperatur og styrke. Maleren benytter selv disse sprang i sitt arbeide, noen ganger arbeidende ute under åpen himmel, noen ganger mer tilbaketrukket og beskyttet inne i studio.

Siden 2019 har det kommet til en ny gren; Oljefarge på stein. Hvorfor dette kom til er vanskelig å si, det kom i etterkant av ett dødsfall i den nære familie. Kanskje ligger det også humanistisk-politiske undertoner i dette valget å male på stein. Også en stein er unik. Også en stein har en historie. Ett slags liv. Og en egen verdi. Som vi bør akte.

Det er også ellers slik at noen av de aller eldste kunstarbeider vi kjenner til fra den menneskelige hånd ble utført på stein og her går vi altså skikkelig langt tilbake i tid. Lyche er tydelig inspirert av tanken på å overstige dette tidsgapet, få det til å kollapse og plutselig være tilbake til menneskets begynnelse på kloden.

Lyche er opptatt av frihet og fred. At dette er den naturlige balanse mennesket bør leve i. Kanskje peker fortellingen om Adam og Eva tilbake på en tid der harmoni, kjærlighet og
fred hersket på jorden. En tid før mordet og krigen var kommet inn i tiden. Inn i menneskenes liv som noe nærmest hverdagslig og naturlig. Det ligger en stille protest i bildene Lyche skaper. En lengsel etter en bedre verden.

Utstillingen består av 16 verk, hvorav 10 lerreter og seks steiner. Alt materiale er av nyere dato og presenteres for første gang i garasjegalleriet på Kolbotn.

Harald Lyche (1962) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (1991) og Statens Kunstakademi i Oslo (1994), bor i Oslo og har studio i Drammen. Han har levert en rekke utstillinger de siste 30 årene, og jobber nå mot en separatutstilling ved Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal i 2024. Lyche er også innkjøpt av flere kunstsamlinger.

Utstillingene høsten 2022 er støttet av Viken Fylkeskommune.